Listing 1 - 10 of 43 << page
of 5
>>
Sort by

Book
Procesadvisering : over de ondersteunende rol van de adviseur en de samenwerking tussen adviseur en cliënt
Author:
ISBN: 9789052615318 Year: 2005 Publisher: Den Haag Nieuwezijds

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Digital
Procedureboek ouderenzorg
Author:
Year: 2008 Publisher: Kluwer

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Keywords

Oudere --- Patiëntendossier


Digital
Het patiëntendossier
Authors: ---
ISBN: 9789400001862 Year: 2011 Publisher: Antwerpen Intersentia

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Hoe implementeren Vlaamse ziekenhuizen het elektronisch patiëntendossier: een zegen of een zware opdracht?
Author:
Year: 2017 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: in het dagelijks leven is het gebruik van ICT om gegevens uit te wisselen en te communiceren al helemaal ingeburgerd. In de gezondheidszorg verloopt dit heel wat trager. Het elektronisch patiëntendossier wordt stap voor stap geïmplementeerd in verschillende ziekenhuizen. Er wordt verder in gegaan op de volgende vragen: Wat zijn de voor- en nadelen van een elektronisch patiëntendossier? Hoe wordt dit geïmplementeerd in een ziekenhuis? Hoe verloopt deze implementatie? Welke problemen merken ze en hoe pakken ze deze aan? Methode: literatuurstudie met een semi- gestructureerd interview Resultaten: Veel ziekenhuizen zijn nog volop bezig met het implementeren van het elektronisch patiëntendossier of starten met de uitrol na de zomer van 2017. Er worden in theorie verschillende modellen en systemen opgesteld om de evolutie en het zinvol gebruik van het EPD te evalueren. UZ gent bereikte alle criteriums om te kunnen spreken over een volledig geïmplementeerd EPD. AZ Groeninge moet nog aan 1 criteria voldoen om gelijk te stroken met het niveau van UZ Gent. AZ Sint- Jan zit nog volop in het proces waardoor er nog enkele criteriums niet behaald zijn. Conclusie: Voor ziekenhuizen die ver stonden met de implementatie was het eerder een zegen. Echter bij ziekenhuizen die nog maar een klein deel implementeerden botsten op veel pijnpunten en voor hen was het vaker een last. Enerzijds was de financiële drempel een belangrijke factor om de implementatie nog uit te stellen. Anderzijds waren vele ziekenhuizen bezig met andere projecten zoals een fusie, verbouwingen, het overschakelen naar een nieuw ziekenhuis, waardoor de implementatie van het EPD opnieuw op de lange baan werd geschoven. Investeren in het volledig implementeren van het elektronisch patiëntendossier is cruciaal.


Book
Overhandigen van medische gegevens
Authors: --- ---
Year: 2009 Publisher: Gent Academia Press

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Vlotter implementeren van het EPD voor de verpleegkundigen
Author:
Year: 2018 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Situering: In deze tijd wordt er veel gedigitaliseerd, ook in de medische wereld. Er wordt nu gebruik gemaakt van een elektronisch patiëntendossier (EPD), maar hoe leidt de organisatie dit in goede banen? Probleemstelling: Het gebruik van een EPD zorgt voor een verhoging van de zorgkwaliteit. In dit werkstuk zullen tips gegeven worden om de implementatie van het EPD voor de verpleegkundigen te optimaliseren. Methode: In de literatuurstudie zal het EPD uitgelegd worden, alsook de voor- en nadelen ervan. Vervolgens worden er enkele implementatiemethodes besproken. Vanuit deze informatie worden er verder tips geformuleerd. Tot slot wordt er een informatief gesprek gehouden om te kijken of deze tips ook in de praktijk worden gebruikt. Discussie/Conclusie/Advies: Een goede communicatie naar de verpleegkundigen is zeer belangrijk voor een vlotte implementatie. Er moet wel een kanttekening gemaakt worden: elk team is uniek en de vlotheid van de implementatie is afhankelijk van het programma.


Dissertation
Ervaringen van verpleegkundigen met het elektronisch patiëntendossier
Author:
Year: 2018 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Probleemstelling: het invoeren van een elektronisch patiëntendossier (EPD) zorgt voor een kwaliteitsverbetering en een verhoging van patiëntveiligheid. Een duidelijk overzicht van de ervaringen van verpleegkundigen met het EPD in België ontbreekt. Methode: Er werd gestart met een literatuurstudie. In tweede instantie werd een vragenlijst opgesteld om de voor-, nadelen en het implementatieproces in kaart te brengen. Dit Instrument werd in de derde fase gebruikt bij 40 verpleegkundigen in az groeninge. Resultaten: De gerapporteerde voor- en nadelen binnen de steekproef kwamen grotendeels overeenkomen met de inzichten uit het literatuuronderzoek. De delen die niet overeenkomen kunnen verantwoord worden. Voordelen zijn: tijdsbesparing, communicatie en controlemogelijkheden, nadelen zijn: privacy, verlies van productiviteit en kosten Rond implementatievorm werd terug gevonden dat ondanks vele inspanningen van het ziekenhuis verpleegkundigen vooral beroep doen op bijscholingen, collega?s en zichzelf. Conclusie: Deze bachelorproef kan een hulp zijn in het beter begrijpen van wat een EPD voor een ziekenhuis of een verpleegkundige kan betekenen.


Digital
Handboek kwaliteitszorg in de ouderenvoorzieningen
Author:

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract


Dissertation
Het bijhouden van patiëntengegevens binnen de podologie aan de hand softwaresystemen. Rondvraag bij Vlaamse podologen
Authors: ---
Year: 2017 Publisher: Gent Arteveldehogeschool

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

In België zijn alle zorgverleners verplicht een patiëntendossier bij te houden. Tegenwoordig zijn er zeer veel (para)medici die hiervoor een specifiek softwareprogramma gebruiken. In een aantal landen is reeds onderzoek gevoerd naar het gebruik van een elektronisch patiëntendossier. Hierover is er voor Vlaanderen weinig onderzoeksmateriaal te vinden. Daarom zal er in dit onderzoek nagegaan worden op welke manier de podologische patiëntengegevens bijgehouden en gedeeld worden. Methode: Dit is een experimenteel onderzoek waarbij er een enquête werd opgesteld over het gebruik van softwaresystemen binnen de podologie. Deze werd via e-mail verstuurd naar 200 podologen in Vlaanderen. Resultaten: Vindt de podoloog het belangrijk om via het softwareprogramma de patiëntengegevens te kunnen opmaken, te bewaren en te bewerken? Vindt de podoloog het belangrijk om via het softwareprogramma de patiëntengegevens te delen met andere (para)medici? Op welke manier gebeurt het delen van patiëntengegevens? Discussie: Enkel de (para)medici die eenzelfde softwareprogramma aangekocht hebben, beschikken over de mogelijkheid om hun patiëntengegevens te delen met elkaar. Conclusie: Uit onderzoek blijkt dat met betrekking tot het delen van gegevens, de verschillende programma?s momenteel nog beperkte mogelijkheden bieden. Dit heeft als gevolg dat de podoloog eerder gebruik zal maken van handmatig geschreven of getypte patiëntendossiers. Het gebruik van een softwareprogramma voor het delen van gegevens wordt momenteel niet vaak toegepast door de podoloog.


Book
Eigen spreekuur en chronische ziekten
Authors: ---
ISBN: 9789031399741 9789031399758 Year: 2013 Publisher: Houten Bohn Stafleu van Loghum Imprint Bohn Stafleu van Loghum

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Het vak van doktersassistente is in de loop der jaren sterk veranderd. Van een administratieve kracht ontwikkelde de doktersassistente zich tot een spil in de huisartsenpraktijk waarbij zij een belangrijke rol speelt bij uitvoerende taken. Van haar wordt verwacht dat ze eigen spreekuren kan draaien, patiënten begeleid, een luisterend oor heeft en voorlichting geeft.In Eigen spreekuur en chronische ziekten ligt de nadruk niet op triage maar juist op de achtergrondkennis die de doktersassistente kan toepassen tijdens haar eigen spreekuur en in het contact met chronische patiënten en hun familieleden. De hoofdstukken over het eigen spreekuur zijn geschreven vanuit de praktijk, met reële vragen en praktische adviezen om er daadwerkelijk mee aan de slag te gaan.In dit boek wordt ook aandacht geschonken aan de specifieke problematiek van de chronische patiënt. Deze wordt verduidelijkt aan de hand van interessante casussen die afkomstig zijn uit ervaringen in de huisartsenpraktijk. Voor de behandeling en adviezen zijn de NHG-standaarden als uitgangspunt genomen en in deze druk geactualiseerd, waardoor de hoofdstukken over cardiovasculair risicomanagement, chronische longziekten en diabetes grotendeels zijn herschreven. Tevens hebben, mede door de vele veranderende inzichten, ook de onderwerpen het bewegingsapparaat en psychiatrie een eigen hoofdstuk gekregen.Eigen spreekuur en chronische ziekten is met name geschikt voor doktersassistenten, praktijkverpleegkundigen en degenen die daarvoor worden opgeleid.

Listing 1 - 10 of 43 << page
of 5
>>
Sort by